ΤΟ ΧΟΚΕΪ ΕΠΙ ΠΑΓΟΥ

US-SPORTSBET

ΒΑΣΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΧΟΚΕΪ ΕΠΙ ΠΑΓΟΥ
Τρόπος παιχνιδιού:

Οι αγώνες του NHL παίζονται σε τρεις περιόδους των 20 λεπτών η κάθε μια. Αν έχουμε ισοπαλία μετά από 60 λεπτά, το παιχνίδι πάει σε μια πεντάλεπτη παράταση ξαφνικού θανάτου, όπου κερδίζει όποιος σκοράρει πρώτος.Αν το παιχνίδι παραμείνει ισόπαλο μετά την παράταση, περνάμε στη διαδικασία των πέναλτι, μέχρι να υπάρξει νικητής. Ο σκοπός του χόκεϊ είναι να σκοράρεις περισσότερα γκολ από την αντίπαλη ομάδα.

Οι παίκτες δεν επιτρέπεται να κλοτσήσουν το δίσκο στα δίχτυα με τα πόδια. Επίσης δεν επιτρέπεται να τον κατευθύνουν προς τα εκεί επίτηδες με κάποιο μέρος του σώματός τους.Κατά την κανονική διάρκεια, κάθε ομάδα χρησιμοποιεί πέντε παίχτες, τρεις επιθετικούς και δύο αμυντικούς συν έναν τερματοφύλακα. Τα βασικά στοιχεία του χόκεϊ είναι απλά παγοδρομείς, πασάρεις, σουτάρεις και σκοράρεις. Οι παίκτες μετακινούνται στον πάγο με παγοπέδιλα- μπότες με δίκοπη λεπίδα στο κάτω μέρος – και αυτό επιτρέπει της απότομες στροφές και τη γρήγορη επιτάχυνση.

 

Το Bodychecking (έλεγχος του αντιπάλου με το σώμα) χρησιμοποιείται για να χάσουν οι αντίπαλοι το δίσκο από την κατοχή τους. Τα επιτρεπτά bodycheck γίνονται με τους ώμους ή τους γοφούς, όχι με τους αγκώνες ή τα μπαστούνια και δε ν μπορούν να γίνουν από πίσω. Το χόκεϊ χρησιμοποιεί έναν σκληρό, λαστιχένιο δίσκο με πάχος μία ίντσα και διάμετρο τρεις ίντσες.

Είναι επίπεδος στο πάνω και το κάτω μέρος, με στρογγυλεμένα πλαϊνά. Τα μπαστούνια χρησιμοποιούνται για να σουτάρει κανείς για γκολ και για τις πάσες του δίσκου στον πάγο μεταξύ των παικτών. Όσο πιο ακριβής είναι η πάσα, τόσο μεγαλύτερη πιθανότητα έχει να μετατραπεί σε γκολ.

Αν και υπάρχουν πολλοί τρόποι να χτυπήσεις το δίσκο, ο στόχος του χτυπήματος είναι ο ίδιος να πετύχεις γκολ. Δεν υπάρχει γρηγορότερος τρόπος να σκοράρεις από το γρήγορο σου τo (slapshot), στο οποίο οι ταχύτητες φτάνουν συνήθως τα 150 χλμ/ώρα ή και περισσότερο. Το σουτ από τον καρπό είναι το πιο ακριβές. Οι παίκτες σέρνουν το μπαστούνι πάνω στον πάγο πριν σπάσουν τους καρπούς τους για να σουτάρουν.

Το snapshot μοιάζει με το σουτ από τον καρπό, αλλά είναι πιο σύντομο. Το σουτ είναι πολύ γρήγορο, γίνεται απλώς με ένα τίναγμα των καρπών, για να πιάσει τον τερματοφύλακα απροετοίμαστο.

Ο αγωνιστικός χώρος:

Οι αγώνες του NHL διεξάγονται σε μια επιφάνεια πάγου, μήκους 200 ποδιών και πλάτους 85 ποδιών. Το παγοδρόμιο περιβάλλεται από ξύλινα πλαϊνά. Οι παίκτες κάθονται σε πάγκους στη μια μεριά των ξύλινων πλευρών του παγοδρομίου και τα κουτιά των ποινών είναι στην άλλη πλευρά. Η κεντρική γραμμή του πάγου, χωρίζει το παγοδρόμιο στη μέση. Οι μπλε γραμμές ορίζουν την αμυντική ζώνη κάθε ομάδας. Η περιοχή ανάμεσα στις μπλε γραμμές ονομάζεται ουδέτερη ζώνη.Στις άκρες του παγοδρομίου, μια κόκκινη γραμμή εκτείνεται στο πλάτος του πάγου. Αυτή είναι η γραμμή των γκολ.

Sport-Hockey-Simple-hockey-field-Template

Αν ο δίσκος περάσει νόμιμα τη γραμμή των γκολ, έχουμε γκολ.Η μικρή περιοχή— μπλε χρωματισμένη— είναι ο τομέας του τερματοφύλακα. Η περιοχή αμέσως πίσω από τα δίχτυα που ορίζεται από κόκκινες γραμμές ονομάζεται τραπέζιο. Ο τερματοφύλακας επιτρέπεται να αγγίζει το δίσκο μέσα στην περιοχή αυτή, αλλά του επιβάλλεται ποινή αν τον αγγίξει κάτω από τη γραμμή των γκολ, έξω από το τραπέζιο.

Υπάρχουν εννιά διαφορετικές περιοχές για σύγκρουση (faceoff). Κάθε περίοδος ξεκινά με faceoff στο κέντρο του πάγου. Κάθε φορά που κάποιος σκοράρει γκολ, γίνεται και πάλι faceoff στο κέντρο του πάγου. Υπάρχουν δύο κύκλοι για faceoff σε κάθε αμυντική ζώνη και τέσσερα σημεία faceoff στην ουδέτερη ζώνη.

Οι Παίχτες Και Οι Θέσεις:

Υπάρχουν έξι θέσεις στο χόκεϊ: τρεις επιθετικοί- ένας στο κέντρο και δύο στα πλάγια δύο αμυντικοί και ένας τερματοφύλακας. Ο κεντρικός είναι υπεύθυνος για τις συγκρούσεις faceoff και για να καλύπτει το κέντρο του πάγου και στις δύο άκρες του πάγου.

Οι κεντρικοί συνήθως παγοδρομούν μεγαλύτερες αποστάσεις από τους παίκτες των άλλων θέσεων, καθώς παίζουν βαθιά και στις επιθετικές και στις αμυντικές ζώνες. Ο κεντρικός υποστηρίζεται από τα δεξιά και τα αριστερά από τους πλάγιους επιθετικούς, που συνήθως παίζουν στις άκρες, ο καθένας στη δική του πλευρά του πάγου. Η ομάδα στηρίζεται κυρίως πάνω τους για το σκοράρισμα.

 

ice-hockey-team-positions

Οι αμυντικοί παίζουν πίσω από τους επιθετικούς και καθήκον τους είναι να σταματούν τους αντίπαλους επιθετικούς. Στην αμυντική πλευρά, καθαρίζουν το χώρο μπροστά από τα δίχτυα, καλύπτουν τις γωνίες και βγάζουν το δίσκο από τη ζώνη. Στην επιθετική ζώνη, συνήθως βρίσκονται ακριβώς μέσα από τη μπλε γραμμή.Η δουλειά του τερματοφύλακα είναι να αποτρέπει το δίσκο απ’το να μπει στα δίχτυα. Παραμένουν στη μικρή περιοχή σε όλο τον αγώνα και φορούν διαφορετικό εξοπλισμό από τους επιθετικούς ή τους αμυντικούς για να προστατεύονται καλύτερα από τους δίσκους.

 

Το Faceoff:

To faceoff χρησιμοποιείται για να ξεκινήσει κάθε αγώνας, περίοδος και παιχνίδι. Συμβαίνει όταν ο διαιτητής ρίχνει το δίσκο ανάμεσα στα μπαστούνια δύο αντίπαλων παικτών. Οι αντίπαλοι παίκτες διεκδικούν την κατοχή του δίσκου.Στην αρχή κάθε αγώνα ή περιόδου ή μετά από ένα γκολ, έχουμε faceoff στο κέντρο του πάγου. Ένας παίκτης από κάθε ομάδα επιλέγεται για να πάρει μέρος συνήθως είναι δουλειά του κεντρικού.

Οι υπόλοιποι παίκτες συγκεντρώνονται και παίρνουν θέση δίπλα και πίσω από τον παίκτη που συμμετέχει στο faceoff. Αν ένας ή και οι δύο παίκτες που συμμετέχουν στο faceoff δεν είναι τοποθετημένοι σωστά, αν οι λεπίδες των μπαστουνιών τους δεν ακουμπούν στον πάγο. Ή αν κάποιος παίκτης έχει μπει παράνομα στον κύκλο του faceoff, ο διαιτητής θα υποχρεώσει τον παίκτη που έκανε την παράβαση να αλλάξει θέση με έναν άλλο. Το faceoff τελειώνει όταν ο δίσκος πέφτει στον πάγο.

Oι Διαιτητές και οι Ποινές:

Υπάρχουν τέσσερις κριτές στους αγώνες του NHL, δύο διαιτητές και δύο επόπτες. Σταματούν το παιχνίδι για να επιβάλουν ποινές ή για οφσάιντ και παραβάσεις όπως το icing για παράδειγμα.

Icing: όταν η ομάδα σουτάρει από τη δική της πλευρά της κεντρικής κόκκινης γραμμής στην αντίπαλη γραμμή των γκολ.

Οφσάιντ: όταν οι παίκτες μπαίνουν στην επιθετική ζώνη πριν φτάσει εκεί ο δίσκος.

Όταν ένας παίκτης παραβιάζει κάποιον κανόνα του παιχνιδιού, ο διαιτητής του επιβάλλει ποινή. Οι ποινές δίνονται για φάουλ που γίνονται με το σώμα, όπως το χτύπημα από πίσω, η αγκωνιά και το πλάκωμα. Ποινές δίνονται επίσης για φάουλ που γίνονται με το μπαστούνι, όπως τα slashing, spearing, hooking, holding, tripping, cross-checking και high-sticking.

Ακόμη, δίνονται ποινές και για άλλες παραβάσεις, όπως η καθυστέρηση του αγώνα, η αντιαθλητική συμπεριφορά ή όταν υπάρχουν υπερβολικά πολλοί παίκτες στον πάγο. Αν η ομάδα του παραβάτη έχει την κατοχή του δίσκου, ο διαιτητής θα σφυρίξει αμέσως για να σταματήσει το παιχνίδι και να επιβάλει την ποινή. Αν η ομάδα του παραβάτη δεν έχει την κατοχή του δίσκου, ο διαιτητής θα υψώσει το χέρι του για να δείξει την απόφαση για ποινή σε καθυστέρηση.

Οι απλές ποινές διαρκούν 2 λεπτά και οι παίκτες τις εκτίουν στο κουτί των ποινών. Όταν μια ποινή εκτίεται, η αντίπαλη ομάδα έχει το πλεονέκτημα του “παίκτη παραπάνω” το επονομαζόμενο Power Play. To Power Play κρατά για τη διάρκεια της ποινής. Στην περίπτωση μικρότερων ποινών, το Power Play τελειώνει αν η ομάδα με τον παραπάνω παίκτη πετύχει ένα γκολ.