ΤΟ ΜΠΕΙΖΜΠΟΛ

US-SPORTSBET

ΒΑΣΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΜΠΕΙΖΜΠΟΛ

Ο αγωνιστικός χώρος:

Ο αγωνιστικός χώρος αποτελείται από το εσωτερικό γήπεδο (infield) και από το εξωτερικό γήπεδο (outfield).Το εσωτερικό γήπεδο έχει σχήμα τετραγώνου, με πλευρά 27.45 μέτρων. Οι κορυφές του τετραγώνου δηλαδή οι “βάσεις” ονομάζονται πρώτη, δεύτερη, τρίτη και εδραία βάση ‘’home-base’’ η τέταρτη. Αντίθετα, το εξωτερικό γήπεδο είναι ο χώρος που εκτείνεται έξω από τις βάσεις και ανάμεσα στις προεκτάσεις των πλευρών που ορίζουν την πρώτη και την τρίτη βάση. Η απόσταση από την εδραία βάση-home base ως την εξωτερική περίμετρο του εξωτερικού γηπέδου κυμαίνεται από 76.25 – 122 μέτρα.

ΒΑΣΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ BASEBALL

Οι βάσεις:

Οι βάσεις είναι ορθογώνιοι λευκοί σάκοι απo καραβόπανο, με διαστάσεις 43 x 21.5 εκατοστά. Εξαίρεση αποτελεί η εδραία βάση, η οποία είναι ένα πεντάγωνο με ύψος 43 εκατοστά και βάση 43 εκατοστά .

Η πλάκα του ρίπτη (pitcher):

Η πλάκα του pitcher  είναι ένα ορθογώνιο ελαστικό κομμάτι διαστάσεων 61 x 15.5 εκατοστών, τοποθετημένο σε ένα υπερυψωμένο σημείο του γηπέδου το μούντ. Απέχει από το πίσω μέρος της εδραίας βάσης 18.4 μέτρα

ΒΑΣΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ BASEBALL

Η μπάλα:

Η μπάλα, άσπρου χρώματος, έχει περιφέρεια 22.9-23.5 εκατοστά και βάρος 141.8-148.8 γραμμάρια. Ο πυρήνας της είναι κατασκευασμένος από ελαστικό, φελλό ή παρεμφερές υλικό, ο οποίος είναι τυλιγμένος με νήμα.

Το ρόπαλο:

Το ρόπαλο του baseball είναι κυλινδρικό, λείο, κατασκευασμένο από ξύλο, με διάμετρο 7 εκατοστά και μήκος 106 εκατοστά.Υποχρεωτικό είναι όλα τα ρόπαλα να έχουν ένα σημάδι στα 45.7 εκατοστά από το τέλος της λαβής. Ως αυτό το σημείο επιτρέπεται η κάλυψη του ροπάλου με οποιαδήποτε ουσία ή υλικό, τα οποία επιτρέπουν τη καλύτερη λαβή του.

Το γάντι:

Κάθε παίχτης μέσα στο γήπεδο πρέπει να φορά γάντι (glove) ή γάντι καρπού (mitt). Το γάντι έχει μία ξεχωριστή εσοχή για κάθε δάκτυλο, ενώ το γάντι καρπού έχει μία εσοχή για τον αντίχειρα και μία ενιαία περιοχή για τα υπόλοιπα δάκτυλα.

Η ενδυμασία:

Όλοι οι παίχτες που ανήκουν στην ίδια ομάδα οφείλουν να φορούν στολές ίδιου τύπου και χρώματος. Η ενδυμασία της ομάδας περιλαμβάνει την ομοιόμορφη μπλούζα, το καπέλο, το παντελόνι και τις κάλτσες με τους επιδέσμους τους (stirrups). Ο παίχτης με το ρόπαλο και κάθε παίχτης σε βάση πρέπει υποχρεωτικά να φορά κράνος, το οποίο έχει προστατευτικά καλύμματα και στα δύο αυτιά. Ο υποδοχέας πρέπει να φορά υποχρεωτικά ειδικό προστατευτικό εξοπλισμό, ο οποίος περιλαμβάνει κράνος, περικνημίδες, προστατευτικό κάλυμμα προσώπου, τραχήλου και κορμού.

Η διάρκεια του παιχνιδιού:

Ένας αγώνας baseball αποτελείται από εννέα (9) πλήρεις εναλλαγές. Σε κάθε εναλλαγή, η κάθε ομάδα παίζει μια φορά επιτιθέμενη και μία αμυνόμενη. Όταν και οι δύο ομάδες έχουν παίξει στην επίθεση και έχουν υποπέσει σε τρία (3) άουτ, η εναλλαγή ολοκληρώνεται. Ένας αγώνας baseball δεν είναι δυνατό να λήξει ισόπαλος. Επιπρόσθετες εναλλαγές διεξάγονται, μέχρι να ανακηρυχθεί η νικήτρια ομάδα.

Ο αριθμός των παιχτών:

Η κάθε ομάδα αποτελείται από εννέα (9) παίχτες. Η φιλοξενούμενη ομάδα ξεκινά κάθε εναλλαγή επιτιθέμενη, με τη γηπεδούχο ομάδα να παίζει στην άμυνα. Όταν η ομάδα είναι στην άμυνα, ο κάθε παίχτης έχει συγκεκριμένη θέση μέσα στο γήπεδο. Αντίθετα, όταν η ομάδα είναι στην επίθεση, ο κάθε παίχτης έχει συγκεκριμένη σειρά για να χτυπήσει με το ρόπαλο.Αντίθετα, στην επίθεση τα πράγματα είναι πιο απλά. Ο επιθετικός με το ρόπαλο ονομάζεται batter, ενώ ο επιθετικός παίχτης που βρίσκεται και κινείται στις βάσεις ονομάζεται base-runner.

ΒΑΣΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ BASEBALL

1 Pitcher- Ρίπτης

2 Catcher -Υποδοχέας

3 First Baseman -Αμυντικός πρώτης βάσης

4 Second Baseman -Αμυντικός δεύτερης βάσης

5 Third Baseman -Αμυντικός τρίτης βάσης

6 Shortstop -Ενδιάμεσος αμυντικός

7 Left Fielder- Αριστερός παίχτης εξωτερικού γηπέδου

8 Center Fielder -Κεντρικός παίχτης εξωτερικού γηπέδου

9 Right Fielder -Δεξιός παίχτης εξωτερικού γηπέδου

Οι διαιτητές:

Τα επίσημα παιχνίδια του baseball μπορούν να διεξαχθούν και με ένα διαιτητή. Για την αυστηρή όμως τήρηση των κανονισμών, ένα αγώνας baseball πραγματοποιείται συνήθως με τέσσερις διαιτητές (ένας σε κάθε βάση). Οι διαιτητές έχουν απόλυτη εξουσία: μπορούν να αποβάλλουν από το γήπεδο όποιον δε συμμορφώνεται τις αποφάσεις τους.Οι διαιτητές ελέγχουν αν η μπάλα, μετά το χτύπημα με το μπαστούνι είναι σε επιτρεπτή ή μη επιτρεπτή περιοχή και αν ο επιθετικός εξασφάλισε ή όχι τη βάση. Ο διαιτητής που εποπτεύει την εδραία βάση, ελέγχει επιπρόσθετα αν η ρίψη είναι άουτ ή strike2.

Η ζώνη χτυπήματος της μπάλας:

Η ζώνη αυτή είναι μια νοητή περιοχή πάνω από την εδραία βάση.

1. Το άνω όριο της ζώνης χτυπήματος ορίζεται στη νοητή ευθεία που περνά από τη βάση του στήθους του batter.

2. Τα πλάγια όρια οριοθετούνται από την νοητό επίπεδο που περιλαμβάνει την εδραία βάση μαζί με τη διάμετρο μιας μπάλας σε κάθε πλευρά της.

3. Το κάτω όριο της ζώνης χτυπήματος ορίζεται στη νοητή ευθεία που περνά από το κάτω άκρο της επιγονατίδας. Αν ο ρίπτης (pitcher) ρίξει τη μπάλα έξω από αυτά τα όρια, τότε χρεώνεται ένα ball. Αντίθετα, ο batter χρεώνεται ένα strike όταν αστοχήσει να χτυπήσει με το ρόπαλο τη μπάλα, ή όταν δεν αιωρήσει το ρόπαλο.

Η ρίψη (pitch):

Για να θεωρηθεί μια ρίψη έγκυρη, θα πρέπει ο ρίπτης να ακουμπά την πλάκα του ρίπτη με το πόδι του, να εκτελέσει τη ρίψη σε εύλογο χρονικό διάστημα και η μπάλα να περάσει μέσα από τη ζώνη χτυπήματος. Ο ρίπτης υποχρεούται να εκτελέσει τη ρίψη με το ίδιο χέρι, όσο καιρό έχει απέναντί του τον ίδιο επιθετικό.Τυχόν παράβαση κατά τη ρίψη χρεώνεται με balk (όλοι οι επιθετικοί σε βάσεις προωθούνται στην επόμενη βάση).

ΒΑΣΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ BASEBALL

Ο επιθετικός με το ρόπαλο (batter):

Κάθε επιθετικός, με τη σειρά που είναι γραμμένος στο φύλλο αγώνα, τοποθετείται στην περιοχή του batter. Προσπαθεί, ενώ βρίσκεται μέσα στην περιοχή του, να χτυπήσει τη μπάλα που του ρίχνει ο ρίπτης με το ρόπαλο. Η προσπάθειά του ολοκληρώνεται όταν πραγματοποιήσει χτύπημα και καταλάβει μία βάση ή όταν κάνει τρία strikes. Από την δεύτερη εναλλαγή και μετά, συνεχίζει ο επιθετικός που το όνομά του βρίσκεται αμέσως μετά τον τελευταίο συμπαίκτη του που αγωνίσθηκε στην προηγούμενη εναλλαγή.

ΒΑΣΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ BASEBALL

Επιτρεπτές και μη επιτρεπτές περιοχές:

Ως επιτρεπτή περιοχή ορίζεται το μέρος του αγωνιστικού χώρου που περιλαμβάνει τον τομέα μεταξύ των γραμμών της πρώτης και τρίτης βάσης ως το εξωτερικό φράχτη. Ως μη επιτρεπτή περιοχή χαρακτηρίζεται ο αγωνιστικός χώρος έξω από τις γραμμές της πρώτης και τρίτης βάσης. Όταν, μετά το χτύπημα της μπάλας με το ρόπαλο, η μπάλα κατευθυνθεί σε μη επιτρεπτή περιοχή, τότε η ρίψη επαναλαμβάνεται, χωρίς να χρεωθεί strike στον επιθετικό.

Το σκοράρισμα:

Μία διαδρομή επιθετικού παίχτη καταγράφεται ως πόντος, όταν ο επιθετικός προωθηθεί γύρω από τις βάσεις (ακουμπώντας τις) και διασχίσει την εδραία βάση – home base.

Άουτ:

Η εξουδετέρωση του επιθετικού παίχτη από την αμυντική ομάδα χαρακτηρίζεται ως ‘άουτ’. Οι τρόποι που μπορεί μία αμυντική ομάδα να επιτύχει αυτό το άουτ είναι:

 • Put-out: όταν η άμυνα στείλει τη μπάλα σε βάση πριν προλάβει ο επιθετικός παίχτης να την καταστήσει ασφαλή.
 • Force-out: όταν ο επιθετικός παίχτης αναγκαστεί από συμπαίχτη του να εγκαταλείψει τη βάση που κατέχει.
 • Tag-out: όταν αμυντικός παίχτης ακουμπήσει τον επιθετικό παίχτη, πριν αυτός φθάσει σε βάση.
 • Strike-out: όταν ο ρίπτης αναγκάσει τον batter να υποπέσει σε τρία strikes. Ως strike ορίζεται όταν ο batter αιωρήσει το ρόπαλο και αποτύχει να βρει τη μπάλα ή όταν ο batter δεν αιωρεί το ρόπαλο και η μπάλα περάσει μέσα από τη ζώνη χτυπήματος.
 • Fly-out: όταν ο αμυντικός πιάσει, μετά από το χτύπημα της μπάλας με το ρόπαλο τη μπάλα στον αέρα (πριν δηλαδή αναπηδήσει στο έδαφος).

Άλλες περιπτώσεις άουτ στο baseball:

Υπάρχουν και μερικές περιπτώσεις, όχι αρκετά συχνές κατά τη διάρκεια ενός παιχνιδιού, να χαρακτηρισθεί άουτ ο επιθετικός.

Αυτές οι περιπτώσεις περιγράφονται παρακάτω:

 • Όταν πραγματοποιηθεί fly-out ακόμα και σε μπαλιά που κατευθυνόταν σε μη επιτρεπτή περιοχή,
 • Όταν ο επιθετικός δεν πατήσει σε κάποια βάση σε προσπάθεια για επίτευξη πόντου,
 • Όταν ένας επιθετικός …προσπεράσει συμπαίκτη του στη προσπάθεια για επίτευξη πόντου,
 • Όταν βρεθούν ταυτόχρονα δύο επιθετικοί στην ίδια βάση (ο δεύτερος είναι αυτός που αποκλείεται),
 • Όταν η μπάλα, μετά το χτύπημα με το ρόπαλο, χτυπήσει τον επιθετικό σε επιτρεπτή περιοχή, και
 • Όταν ο επιθετικός παρεμποδίζει έναν αμυντικό παίχτη.