Μπέιζμπολ: Ας αρχίσουμε απ τα βασικά.


Λίγα λόγια για εισαγωγή.

Αυτό το κείμενο είναι το πρώτο και εισαγωγικό ουσιαστικά από σειρά κείμενων που θα ακολουθήσουν και θα αφορούν τον στοιχηματισμό στο μπέιζμπολ.

Το μπέιζμπολ δεν είναι και από τα δημοφιλή αθλήματα στην Ελλάδα, πόσο μάλλον προς στοιχηματισμό. Οι λόγοι είναι αρκετοί, λίγο η διάφορα της ώρας (τα περισσότερα παιχνίδια ξεκινάνε συνήθως μετά τις 2 τα ξημερώματα), λίγο το οι πολύς κόσμος δεν καταλαβαίνει τον τρόπο παιχνιδιού και τους βασικούς κανόνες. Και  φυσικά το γεγονός ότι επί της ουσίας είναι ένα σπορ με αμυντική λογική, πράγμα που είναι μακριά από την Ελληνική και Ευρωπαϊκή κουλτούρα το κάνει από  βαρετό έως αδιάφορο για τον περισσότερο κόσμο.

Παρακάτω σε αυτό το πρώτο κείμενο θα αναλύσουμε πολύ άπλα μερικά βασικά πράγματα για τον στοιχηματισμό σε έναν αγώνα μπέιζμπολ.

Διάβασε εδώ τους Βασικούς Κανόνες Μπέιζμπολ

To μπέιζμπολ είναι ένα παιχνίδι που δεν υπάρχει ισοπαλία, μιας και το παιχνίδι τελειώνει μόνο όταν υπάρξει νικητής μετά από 9 περιόδους ή τις παρατάσεις (extra innings). Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι στην επιλογή τελικού αποτελέσματος έχουμε 2 σημεία με 50-50 % πιθανότητες.

Πέρα από αυτό όλα τα βασικά και όχι μόνο στοιχήματα περιλαμβάνουν και την παράταση, πράγμα καλό αν παίξαμε κάποιο στοίχημα με over και κακό αν στοιχηματίσαμε σε under. Αυτό σαν στοιχείο ευνοεί τον στοιχηματισμό σε over σε αρκετούς τύπους στοιχημάτων. Γενικά είναι ένα σπορ που o στοιχηματισμός στο over ευνοεί τον παίχτη.

O ρόλος του pitcher στις αποδόσεις και στο παιχνίδι μας.

Oι αποδόσεις και οι διακυμάνσεις τους πριν το παιχνίδι οφείλονται σε πολύ μεγάλο βαθμό στην επιλογή του pitcher που θα ξεκινήσει στην αναμέτρηση (ρίπτη : αυτός που πετάει την μπάλα στον αντίπαλο που κρατάει το ρόπαλο). Αν ο pitcher έχει καλό ERA (Earned Run Average) δηλαδή αν στα παιχνίδια του δεν επιτρέπει πολλά RUNS (RUN : Είναι ας πούμε ότι είναι το γκολ στο ποδόσφαιρο) στους αντιπάλους.

Η δυάδα των pitcher που θα ξεκινήσουν έναν αγώνα μας κατευθύνουν σε μεγάλο βαθμό στον στοιχηματισμό μας είτε στο τελικό αποτέλεσμα είτε σαν over/under στα RUNS είτε στην επιλογή κάποιου άλλου ειδικού στοιχήματος. Ο pitcher που ξεκινάει σε ένα παιχνίδι (STARTER) αν είναι σε καλή κατάσταση και δεν κανε λάθη θα παίξει μάξιμουμ περίπου 7 περιόδους (INNING). Αν δεν είναι σε καλή κατάσταση στο ξεκίνημα του παιχνιδιού και επιτρέπει εύκολα HITS και RUNS το πιο πιθανό είναι να γίνει αλλαγή. Πράγμα που σημαίνει ότι αλλάζουν οι ισορροπίες στο παιχνίδι και στην επιλογή μας ( αυτό κυρίως για τον live στοιχηματισμό)

Στα υπ όψιν ότι ένας pitcher σε κάθε περίοδο (INNING) θα κάνει περίπου 15 ρίψεις με ταχύτητα 93 mph κατά μ.ο δηλαδή η ταχύτητα που αναπτύσσει η μπάλα μετά την ρίψη  του φτάνει σχεδόν τα 150 χλμ/ώρα. Όπως γίνεται αντιληπτό μιλάμε για μια πάρα πολύ κουραστική θεση και για αυτό άλλωστε οι pitcher παίζουν κάθε 3-5 μέρες σε ένα πρωτάθλημα σχεδόν 160 αγώνων.

Τι κρατάμε.

Ας κρατήσουμε τρία πράγματα από αυτή την εισαγωγή στον στοιχηματισμό στο μπέιζμπολ.

  1. Είναι ένα παιχνίδι που έχει δυο σημεία 1 ή 2 (χωρίς ισοπαλία, το παιχνίδι τελειώνει μόνο όταν υπάρξει νικητής) με ίσες πιθανότητες θεωρητικά όσον αφορά την επιλογή τελικού αποτελέσματος.
  2. Είναι ένα παιχνίδι που ευνοεί την επιλογή του over σε κάποιο στοίχημα.
  3. Ο pitcher που ξεκινάει τον αγώνα από την κάθε ομαδα και το ERA που έχει παίζει μεγάλο ρόλο στην επιλογή σημείου/ων και καθορίζει και τις στοιχηματικές αποδόσεις του αγώνα  πριν την έναρξη του.